Loading…
SKUP 2016 has ended
Back To Schedule
Friday, April 8 • 19:15 - 19:45
Trønderavisa avdekket narkoturisme

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

I september gikk Trønder-Avisa undercover på et legekontor i den spanske badebyen Benidorm.

Etter å ha tatt imot penger under bordet skrev legen ut resept og et sertifikat til Trønder-Avisas reportere – alt som trengtes for lovlig å kunne innføre store mengder tunge narkotiske preparater til Norge. Legen stilte aldri noen diagnose eller et eneste kritisk spørsmål.

Bakgrunnen for reportasjeturen var at Trønder-Avisa ved et rutinemessig søk i postlistene til fylkesmannen oppdaget et dokument som vakte interesse.

Det viste seg at politiets funksjonsleder på Trondheim lufthavn Værnes skrev til fylkeslegen i Nord-Trøndelag og slo alarm om en stødig økende strøm av trønderske rusmisbrukere som reiste til Spania.

Rusmisbrukere utnyttet et smutthull i loven som ga dem mulighet til å ta med medikamenter for 30 dagers bruk tilbake til Norge. I løpet av kort tid hadde politiet og tollerne møtt titalls rusmisbrukere med koffertene fulle av tabletter – uten at de kunne stanse dem. Politiet mente at narkoturistene finansierte både turene og sitt eget forbruk ved videresalg av narkotiske tabletter.

Det var spesielt morfinsulfat som Dolcontin og MST rusmisbrukerne var ute etter – tunge og svært avhengighetsdannende preparater som ifølge politiet flommet innover de trønderske rusmiljøene.

Trønder-Avisa fulgte sporene til Spania og kunne dokumentere hvordan store mengder narkotiske tabletter strømmet ut fra et lite legekontor i en bakgate i Benidorm – og inn til Trøndelag.

Nå er reglene endret. Fra 1. januar kan man ikke lenger ta med medikamenter for 30 dagers bruk – men kun for 7 dager. Etter 1. januar har det vært full stopp i narkoturismen fra Værnes.


Moderatorer
avatar for Ina Gundersen

Ina Gundersen

Journalist/Styremedlem, Stavanger Aftenblad/SKUP
Ina Gundersen er journalist i Stavanger Aftenblad. Medlem i SKUP-styret siden 2010 og nestleder i 2012/2013.

Forelesere
avatar for Marius Langfjord

Marius Langfjord

Fotograf, Trønder-Avisa
Magnus Langfjord er fotograf i Trønder-Avisa
avatar for Stian Manka

Stian Manka

Journalist, Trønder-Avisa
Stian Manka er journalist i Trønder-Avisa


Friday April 8, 2016 19:15 - 19:45 CEST
Ormen Lange 3

Attendees (7)