Loading…
SKUP 2016 has ended
Back To Schedule
Saturday, April 9 • 14:00 - 15:00
The making of Making a Murderer (en)

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Etter at dokumentarserien i ti deler ble sluppet på Netflix i desember, har den sjokkert og begeistret en hel verden. Filmskaperne Laura Ricciardi  og Moira Demos var fortsatt studenter da de i 2005  leste om saken til Steven Avery i New York Times. Avery hadde blitt uskyldig dømt for voldtekt og sonet 18 år i fengsel før han klarte å bevise sin uskyld.

Bare to år etter at han hadde blitt løslatt, ble Avery siktet for å ha drept den unge fotografen Teresa Hallbach. Både bilen hennes og liket ble funnet på tomten til Avery-familien, og senere ble også Averys 16 år gamle, lettere psykisk utviklingshemmede nevø, Brendan Dassey siktet for drap.

Bevisene mot de to fremstår i dokumentarserien som plantet av det lokale politiet. Hvordan kunne Hallbachs bilnøkkel plutselig dukke opp på Averys soverom etter at det hadde blitt ransaket flere ganger allerede? Hvem var det som hadde tuklet med Steven Averys blodprøve som hadde ligget i politiets bevislager? Hvordan kunne politiet finne blod fra han, men ikke fingeravtrykk i Hallbachs bil?

Ricciardi og Demos lånte et kamera av en venn, leide bil og dro til Manitowoc, Averys hjemby i Wisconsin høsten 2005. Allerede dagen etter at de kom fram startet de sitt ti år lange arbeid med dokumentarserien. De to bodde blant annet i Wisconsin i halvannet år for å være tettest mulig på rettsprosessen og Averys familie.

Gjennom blant annet opptak fra rettssalen og intervjuer med de involverte, tar Ricciardi og Demos seerne med på en spektakulær reise i det amerikanske rettssystemet. De to har selv understreket at det er nettopp rettssystemet de ønsker å sette under lupen mer enn å finne ut av om Steven Avery er skyldig eller ikke. Dokumentarserien har også måttet tåle kritikk for å gi et partisk bilde av rettsprosessene mot Avery og Dassey.    

Begge ble dømt for drapet på Teresa Hallbach og soner nå livstidsdommer. Mens Dassey kan søke om prøveløslatelse i 2048, er Avery fratatt den muligheten. Etter at Netflix publiserte Making a Murderer, har kvinnene bak serien mottatt en rekke tips. De gjør fortsatt opptak og utelukker ikke at det kan komme flere episoder. Kanskje vil de fortelle om den siste utviklingen når de kommer til SKUP?

Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark ga Making a Murderer en blank sekser. Slik opsummerte han handlingen i serien:

«I 1985 ble bilopphuggeren Steven Avery dømt til fengsel for voldtekt og overfall, men slapp ut i 2003 etter at DNA-bevis omsider utpekte en annen gjerningsmann.

Avery og hans advokater mente at politi- og påtalemyndigheten i Manitowoc, Wisconsin bevisst hadde sett bort fra spor som pekte bort fra Steven Avery, og forberedte et søksmål på rause 36 millioner dollar mot lokale myndigheter. Noen uker senere ble Steven Avery arrestert og siktet for et bestialsk drap på fotografen Teresa Halbach, som hadde vært på Averys eiendom for å ta bilder av noen biler.

Det går ikke mange minutter av de ti episodene før Making a Murderer introduserer ideen om at noe er hakkende galt i rettssystemet i Wisconsin. Politiets metoder fremstår tvilsomme og hevngjerrige, bevis dukker opp ut av det blå, DNA-bevis blir beleilig kontaminert, blodprøver tukles med, og den lokale anklageren, Ken Kratz, legger føringer for etterforskere og teknisk personell. Avery skal tas, er beskjeden».
_____
Unless you havnt lived on a different planet for the past months, there is no way you havnt heard about or seen the Netflix-series «Making a Murderer». Behind the breathtaking documentary is Laura Ricciardi and Moira Demos. For 10 years they have the followed the case of Stephen Avery. The documentary have made headlines and drawn attention all over the world.

At SKUP they will talk about the documentary, their work and methods.


Moderatorer
avatar for Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark

Frilansjournalist, Foreleser SKUP
Asbjørn Slettemark har vært journalist siden han var 17 år, og har dekket mye rart siden den tid. Fra  dødsdagen til Khomeini i Tehran via en sesong til Idol til nå å skrive om krim for Dagens Næringsliv.  

Forelesere
avatar for Moira Demos

Moira Demos

Filmmaker, Synthesisfilms
Amerikansk filmskaper, produsent og regissør. Møtte Laura Ricciardi da begge studerte film ved Columbia University i New York. Jobber i Synthesis Films LLC, et filmproduksjonsselskap i Los Angeles. Hadde bakgrunn fra filmbransjen da hun begynte å jobbe med Making a Murderer.
avatar for Laura Ricciardi

Laura Ricciardi

Filmmaker, Synthesisfilms
Amerikansk filmskaper, produsent og regissør. Møtte Moira Demos da begge studerte film ved Columbia University i New York. Jobber i Synthesis Films LLC, et filmproduksjonsselskap i Los Angeles. Før Riccardi begynte å jobbe med film, arbeidet hun som advokat.


Saturday April 9, 2016 14:00 - 15:00 CEST
Osebergsalen