Loading…
This event has ended. View the official site or create your own event → Check it out
This event has ended. Create your own
View analytic
Saturday, April 9 • 10:30 - 11:00
Ramunas-saken: Bare en østeuropeer?

Sign up or log in to save this to your schedule and see who's attending!

Ramunas Gudas (22) fra Litauen ble kvestet for livet i en arbeidsulykke i Bærum. Etter Budstikkas artikkelserie har politiadvokaten beordret ny etterforskning.

Ramunas Gudas bodde sammen med sin mor og yngre søsken på landsbygda i Litauen. I 2013 reiste han til Bærum for å tjene penger til familien ved å delta i rive- og byggearbeid for leiligheter som Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL) skulle sette opp på Haslum.
22-åringen kunne verken norsk eller engelsk, og endte med å bli kvestet for livet i en heissjakt som skulle rives.

I tre kvarter ble han hengende blødende og med knuste ryggvirvler opp-ned under taket 15 meter over bakke. Men om ulykken var fæl, så var håndteringen av 22-åringens rettssikkerhet i Norge oppsiktsvekkende. Verken lokalavisen eller de som skulle bo i husene i Bærum, kunne tro det som kom frem da stein etter stein ble snudd hos de ansvarlige i Ramunas-saken.

Den ufaglærte, unge mannen var av sin arbeidsgiver i Norge utstyrt med en offisiell kontrakt og en helt annen reell kontrakt. Det viste seg at Ramunas bare tjente 19 kroner i timen for det farlige arbeidet i Bærum. Dette vet vi etter at lokalavisen gjorde jobben som politi og arbeidstilsyn ikke gjorde.

Budstikka dro i 2014 til et av våre naboland og møtte en ufør, blakk og glemt 22-åring. Etter lokalavisens artikkelserie, har politiadvokaten i Oslo beordret ny etterforskning av saken. Etterforskningen pågår fortsatt. 

Moderatorer
avatar for Silje Sjursen Skiphamn

Silje Sjursen Skiphamn

Journalist/Styremedlem, Dagsavisen Fremtiden/SKUP
Silje Sjursen Skiphamn er journalist i Dagsavisen Fremtiden i Drammen og styremedlem i SKUP. Hun har 12 års erfaring som journalist, og har tidligere jobbet i blant annet Drammens Tidende og Nationen.

Forelesere
avatar for Nils Harnes

Nils Harnes

Næringslivsjournalist, Budstikka
Nils Harnes (47) er næringslivsjournalist i Budstikka
avatar for Kjerstil Sortland

Kjerstil Sortland

Ansvarlig redaktør, Budstikka
Kjersti Sortland (47) er ansvarlig redaktør i Budstikka.


Saturday April 9, 2016 10:30 - 11:00
Ormen Lange 3

Attendees (7)