Loading…
SKUP 2016 has ended
Back To Schedule
Saturday, April 9 • 10:30 - 11:00
Ramunas-saken: Bare en østeuropeer?

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Ramunas Gudas (22) fra Litauen ble kvestet for livet i en arbeidsulykke i Bærum. Etter Budstikkas artikkelserie har politiadvokaten beordret ny etterforskning.

Ramunas Gudas bodde sammen med sin mor og yngre søsken på landsbygda i Litauen. I 2013 reiste han til Bærum for å tjene penger til familien ved å delta i rive- og byggearbeid for leiligheter som Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL) skulle sette opp på Haslum.
22-åringen kunne verken norsk eller engelsk, og endte med å bli kvestet for livet i en heissjakt som skulle rives.

I tre kvarter ble han hengende blødende og med knuste ryggvirvler opp-ned under taket 15 meter over bakke. Men om ulykken var fæl, så var håndteringen av 22-åringens rettssikkerhet i Norge oppsiktsvekkende. Verken lokalavisen eller de som skulle bo i husene i Bærum, kunne tro det som kom frem da stein etter stein ble snudd hos de ansvarlige i Ramunas-saken.

Den ufaglærte, unge mannen var av sin arbeidsgiver i Norge utstyrt med en offisiell kontrakt og en helt annen reell kontrakt. Det viste seg at Ramunas bare tjente 19 kroner i timen for det farlige arbeidet i Bærum. Dette vet vi etter at lokalavisen gjorde jobben som politi og arbeidstilsyn ikke gjorde.

Budstikka dro i 2014 til et av våre naboland og møtte en ufør, blakk og glemt 22-åring. Etter lokalavisens artikkelserie, har politiadvokaten i Oslo beordret ny etterforskning av saken. Etterforskningen pågår fortsatt. 

Moderatorer
avatar for Silje Sjursen Skiphamn

Silje Sjursen Skiphamn

Journalist/Styremedlem, Dagsavisen Fremtiden/SKUP
Silje Sjursen Skiphamn er journalist i Dagsavisen Fremtiden i Drammen og styremedlem i SKUP. Hun har 12 års erfaring som journalist, og har tidligere jobbet i blant annet Drammens Tidende og Nationen.

Forelesere
avatar for Nils Harnes

Nils Harnes

Næringslivsjournalist, Budstikka
Nils Harnes (47) er næringslivsjournalist i Budstikka
avatar for Kjerstil Sortland

Kjerstil Sortland

Ansvarlig redaktør, Budstikka
Kjersti Sortland (47) er ansvarlig redaktør i Budstikka.


Saturday April 9, 2016 10:30 - 11:00 CEST
Ormen Lange 3

Attendees (7)